Vind en dicht jouw Energielekken

Hallo allemaal, zoals eerder beschreven in deze blog is stap 1 van verandering alles met ENERGIE te maken. Zonder energie kan je plannen maken maar uitvoeren gaat maar deels lukken of lukt helemaal niet waardoor je eigenlijk nog minder energie krijgt.

Er zijn 2 manieren om ENERGIE te krijgen:

 1. Fitter worden, zie Beginnen bij het begin
 2. ENERGIELEKKEN ‘repareren’

Het verschil tussen deze punten is dat punt 1 meer gericht is op actie’s die energie opleveren bovenop de energie die je al hebt. Bij punt 2 gaat het om actie’s die ervoor zorgen dat je zaken gaat aanpakken die energie kosten. Dus als we het nou eens met een auto vergelijken dan kunnen we bij punt 1 denken aan beteren brandstof of de motor beter afstellen en bij punt 2 het dichten van een lek in de brandstoftank. Maar let op, misschien moet je de tank eerst helemaal leeg maken voordat je de reparatie kan uitvoeren, dat is veiliger.

Ik wil nu ingaan op punt 2. Wat zijn energielekken eigenlijk?

Voorbeelden van energielekken zijn: werk, huishouden, geld, schuldgevoel, angst, minderwaardigheidscomplex, trauma’s, verlies van spullen of mensen, verslavingen, relatie’s, ziekte, ongezond leven, geheimen, etc.

Allereerst zal je erachter moeten komen wat jouw lekken zijn. Misschien kun je er zo al een paar bedenken als je even rustig alleen gaat zitten of een stuk gaat lopen. Schrijf ze wel op! Maar er zijn ongetwijfeld lekken die niet zo voor de hand liggen. Hoe kom je daar nu achter? Hieronder een aantal tips:

 1. Schrijf eens 1 week lang, in detail, op wat je allemaal hebt gedaan en schrijf erachter of het je energie kost.
 2. Vraag je daarna af of deze actie’s echt nodig zijn, waarom en voor wie doe je het eigenlijk? Stop met actie’s die niks opleveren!
 3. Vraag jezelf af hoe het zit met al je relatie’s.  Heb je binnen je gezin, familie, collega’s (baas/manager) of vrienden, moeite met een relatie? Waarmee heb je precies moeite? Heb je er wel eens over gesproken? Zijn er onopgeloste ruzie’s of conflicten? Het kan heel moeilijk en spannend zijn maar ga deze energievreters te lijf. Probeer open en eerlijk te zijn en laat je ego thuis. Stel je kwetsbaar op en maak duidelijk dat je zaken wil oplossen en niet op zoek bent naar een schuldige. Als dit je zelf niet lukt probeer dan hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een coach.
 4. Probeer mensen om je heen te verzamelen die energie hebben en positief in het leven staan. Vraag hoe zij tegen zaken aankijken die jou energie kosten. Het kan heel verlossend zijn om te leren anders naar iets of iemand te kijken, ook naar jezelf!

Ik heb zelf gemerkt dat er heel, heel veel energielekken zijn in een doorsnee week. Hieronder een aantal voorbeelden met mogelijke oplossingen.

 • s’ochtends brood halen uit de schuur > doe het de avond ervoor zodat je dag niet begint met een irritatie momentje
 • lege tandpasta > koop in een keer een mega pak zodat je misschien maar 2 x per jaar dit moment hebt
 • kinderen die niet uit bed willen > stuur ze vroeger naar bed, ga s’avond met ze lezen of introduceer een beloningssysteem
 • file > benut deze verloren tijd met het luisteren van inspirerende Podcast, zo kan de file niet lang genoeg duren 🙂
 • managers die niet weten waarover ze het hebben > bereid je voor, organiseer een bila en vertel hoe jij je voelt, zoek oplossingen
 • eten koken, bijv. aardappels schillen > koop voor geschilde aardappelen
 • lichten die aan blijven > koop lampen die je via een app in 1 keer uit kunt doen of die automatisch uitgaan
 • irritaties aan gewoontes partner > maak allebei een lijstje met de top 5 irritaties en bespreek ze rustig. Vind samen oplossingen
 • schuldig voelen aan gebrek aan tijd voor vrienden en familie > plan vaste dagen in de maand om af te spreken en zet ze in de agenda

Ik hoop je met dit bericht een zetje in de goede richting te hebben gegeven. Er zijn natuurlijk genoeg websites, filmpjes met meer tips die je kunnen helpen. Zie hieronder.

Repareer je energielek. Deel 1: Oordeel minder

Gratis oefening