De kracht van Visualiseren

Vaak hoor ik succesvolle mensen (in de breedste vorm van het begrip) zeggen dat ze oa visualisatie gebruiken. Soms ook in combinatie met Meditatie of misschien een vorm die tussen die twee activiteiten in ligt. Tijd om eens uit te zoeken wat dat nu precies is en doet.

Bij visualiseren denk ik alleen maar aan je ogen dicht doen en denken dat je ergens bent of iets doet. Het lijkt een beetje op dromen of dag dromen. Vaak gebeurt dit onbewust of als je iets heel graag wil. Deze ervaring ervaar ik over het algemeen als iets heel plezierig. Als ik erover nadenk visualiseer ik eigenlijk al best vaak en deed ik dat al vanaf een jonge leeftijd. Ik heb er verder nooit bij stilgestaan wat het resultaat kan zijn van visualiseren en genood alleen maar van de mooie fantasie.

Maar visualisatie zorgt er simpel gezegd voor dat je in een bepaald deel van je hersenen connecties gaat aanmaken. Hoe vaker je iets visualiseert hoe sterker en groter de connectie wordt. Deze connectie werkt als een filter voor alles wat je in je leven ziet, hoort, ruikt, voelt en interpreteert. Neem nu het bekende voorbeeld van de nieuwe auto die je graag wil kopen. Dat specifieke model die je wilt hebben zit al maanden in je hoofd. Je ziet jezelf er al in zitten. En dan gebeurt er iets geks, als je de weg op gaat zie je ze ineens overal rijden. Het filter in je brein is zo sterk dat het je waarneming, je waarheid, beïnvloed.

Oke, dit is coole shit denk ik dan. Wat zou ik hiermee nog meer kunnen doen? Natuurlijk! bewust nieuwe connecties aanmaken in mijn brein. Connecties die mij helpen om te krijgen wat ik wil. Auto’s, huizen, goede relaties, mooi werk, een mooi bedrijf, etc. Dit principe wordt eigenlijk ook beschreven in het bekende boek ‘The Secret’ (boek of film). Het wordt ook wel ‘The law of attraction’ genoemd. Ik denk dat je zeker bepaalde zaken kunt aantrekken maar ik geloof zelf meer in de theorie van het beïnvloeden van je filter. De combinatie zal het beste resultaat geven.

Ik wilde altijd ondernemen en sprak daar ook met veel mensen over. En op een mooie dag kwam één van die personen naar me toe met een mooie opdracht. Ik heb het als ware aangetrokken. Als ik de wereld in kijk zie ik, net als veel ondernemers, alleen maar kansen. Soms zelfs te veel 🙂 Dit komt weer door mijn filter.

Terug naar visualiseren, wat je kunt doen is bedenken hoe jouw perfecte leven eruit zou zien. Dan ga je bijvoorbeeld, als je naar bed gaat, je ogen sluiten en helemaal in dat leven zitten. Bedenk in het kleinste detail wat je ervaart als je wakker wordt in het huis van je dromen, wat je gaat doen als je opstaat. Bedenk wat je gaat eten en hoe je lichaam eruit zal zien. Als je dit vaak genoeg doet zal je brein connecties gaan aanmaken, je installeert nieuwe filters en gaat langzaam anders tegen de wereld aankijken. Je begint te begrijpen wat je moet doen om daar te komen waar je wilt zijn.

Als je meer wilt weten over het bovenstaande kun je in Google zoeken op Reticular Activating System. Er zijn een hele hoop mooie websites en youtube filmpjes die precies uitleggen hoe je brein werkt op dit vlak.

En voor nu, succes met visualiseren dat je aan het visualiseren bent 😉