Het onderliggende gevoel

Tijdens mijn zoektocht naar geluk en succes heb ik al vele tips opgevolgd / uitgeprobeerd. Zeker als ik tips krijg van mensen die in mijn ogen succesvol zijn ben ik geneigd om deze gewoon op te volgen en te kijken wat er gebeurd.

Een tip die heel vaak terugkomt en ook vrij logisch klinkt is, hou je bezig met activiteiten die jij leuk vind. Privé lukt dat vaak nog wel bij de gemiddelde mens, maar zakelijk ligt dat percentage heel veel lager. Dat komt denk ik omdat er veel redenen kunnen zijn waarom jij een bepaalde baan of een bepaald bedrijf hebt. Je moest bijvoorbeeld het bedrijf van je vader overnemen of je wilde veel geld verdienen en je dacht dat je daarom bij de bank moest gaan werken. Zo zijn er nog oneindig veel redenen te bedenken. Als je vervolgens succesvol wil worden in dat vak kost het je heel veel energie en dat lijdt tot stres en waarschijnlijk niet tot succes. En als je dan wel dat zakelijk succes haalt is dat iig ten kosten gegaan van je privé succes.

Ik heb ooit een seminar bijgewoond van Bodo Schäfer en hij vertelde daar een mooi verhaal. Hij gaf ooit een seminar over succesvol worden en gaf als tip om een pen en papier te pakken en 3 kolommen te maken. In kolom 1 schrijf je alles wat je leuk of belangrijk vindt om te doen, in kolom 2 schijf je alles op wat je goed kunt en waar jij in uitblinkt. Vervolgens ga je combinaties maken / zoeken en die schrijf je op in de 3de kolom. Met het resultaat in de 3de kolom kun je aan de slag gaan. Kijk hoe je die combinaties kunt gaan gebruiken binnen je werk en of leven. Na dat seminar kwam er een man naar hem toe en die vertelde hem, met een hele monotone stem, dat hij zijn verhaal heel mooi vond maar dat hij echt niks bijzonder kon en ook maar weinig dingen leuk vond. Dat is onmogelijk zei Bobo, is er echt niks wat je bijzonder, gemeen, onrechtvaardig vindt? En toen ineens ging de man rechter op staan en begon hij met een energieke stem te vertellen. Mijn oom is blind en weet je dat hij daarom meer kwijt is aan zijn verzekeringen dan mensen die wel kunnen zien? Ik weet dat want ik werk bij een verzekeringsmaatschappij. Statistisch gezien maken blinde mensen minder ongelukken en ze zouden dus juist minder moeten betalen. Bodo lachten en zijn reactie was, volgens mij heb jij hier iets gevonden. Deze man is het eerste verzekeringsbedrijf voor blinde mensen begonnen, ging adverteren in de braille bladen die zijn oom altijd las, en had binnen 1 jaar alle blinden van Berlijn en omstreken als klant. Een aantal jaar later had hij heel Duitsland en nog veel andere landen veroverd.

Het onderliggende gevoel wat deze man dreef was rechtvaardigheid. Daaruit haalde hij al zijn energie en succes. Het feit dat hij daarmee andere mensen kan helpen geeft een dieper gevoel van nut en bijdrage in en aan de maatschappij. Eigenlijk heeft Bodo hem geleerd om onder de steen te kijken.

Elk mens heeft bepaalde basiswaarden. Denk bijvoorbeeld aan respect, vriendschap, gezondheid, religie, persoonlijke groei, geld, vrijheid, etc. Het is van belang om uit te vinden wat jouw basiswaarden zijn. Hieronder staat een korte online test die je al een aardig inzicht kan geven. Deze waarden vormen dan jouw kompas in het leven. Als je erover na gaat denken zal je ontdekken dat de activiteiten die je nu leuk vind deze basiswaarden bevatten. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van gezondheid, vrijheid en creativiteit. Het is dus handig als ik een werkomgeving en situatie zoek waarin deze elementen zitten. Ook zal ik in mijn privé leven ruimte moeten creëren voor deze waarden. Het grappige is dat ik dat zonder dat bewust te weten ook heb gedaan. Ik ben van werknemer naar zzp-er gegaan waarbij ik steeds meer opdrachten aanneem die een creatief aspect bevatten en waarbij ik veel vrijheid ervaar. Verder heb ik sinds een aantal maanden mijn gezondheid weer een boost gegeven zoals in mijn eerdere blogs te lezen is.

Ik zou zeggen besteed alstublieft een paar uur van je kostbare tijd om erachter te komen wat jouw persoonlijke waarden zijn, zeker als je meer energie en geluk wil ervaren in het dagelijks leven. Kijk wat er onder de steen ligt. Een switch van baan of persoonlijke situatie naar iets dat bij jouw persoonlijke waarden past is onbetaalbaar!!!

https://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/

Als je in Google op persoonlijke waarden zoekt vind je al een aantal goede boeken die je kunnen helpen bij het vinden van jouw waarden.

https://www.bol.com/nl/f/levenswiel-toolbox/9200000072171988/