Koud douchen

Laatst hoorde ik iemand praten over het nemen van een koude douche en dat het zo goed voor je is. Ik dacht, dat ga ik is even uitzoeken. Eerder had ik wel al gehoord dat er dames van het Nederlands hockey team koud douchen. Dit schijnt goed te zijn voor het herstel na een training of wedstrijd. Eerst maar even googlen om te kijken of er iets te vinden is over dit onderwerp. Meer dan genoeg kan ik zeggen. Ik zal onder aan dit artikel een aantal links plaatsen.

Daar stond ik dan in de douch. Ik had besloten om het een week te gaan proberen. Ik begin met gewoon warm water en sta angstig naar die doucheknop te kijken. Ik wil wel maar alles in me houd me tegen. ‘Kom op aansteller’, zeg ik tegen mezelf en na nog eens 30 seconde twijfelen gooi ik de knop in één keer om. Ik probeer mijn ademhaling te controleren en mijn lichaam te ontspannen. Langzaam tel ik tot 10 en dan doe ik de kraan snel weer warm. Pfff, ik heb het overleefd. De tweede dag doe ik het anders. Ik doe de kraan niet gelijk helemaal koud maar in stapjes. Dit is een stuk aangenamer en ik hou het nu al veel langer vol. In de dagen daarna heb ik een naar gevoel als ik wakker wordt. Helemaal geen zin om te douchen. Niet best want ik wilde hier juist een positieve ervaring van maken en nu lijkt het juist een fijn begin van de dag in de weg te staan. Maar goed, in de dagen daarna probeer ik allerlei varianten en het gaat steeds makkelijker. Het fijnst vind ik het toch om koud af te douchen, dus op het einde en dat in combinatie met in stappen naar het koude gaan.

Ook na een rondje hardlopen in de regen ben ik koud gaan douchen. Mijn hartslag was toen al hoger dan normaal en mijn lichaam was al koud van buiten. ik kon toen eigenlijk zonder moeite minuten onder de koudste straal staan. Toch apart hoe groot dat verschil is met de ervaring net na het wakker worden.

Mijn conclusie na 10 dagen koud douchen, ik ga het zeker vaker doen maar zal af en toe wel een dag overslaan. Je voelt je goed omdat je de dag begint met een overwinning, mind over body. Je bent gelijk lekker wakker en alert en het schijnt nog goed te zijn voor je weerstand en je huid. Hieronder dan de beloofde links waar je meer kan oa lezen over de effecten van koud douchen.

https://www.sportrusten.nl/koud-douchen-minder-ziekteverzuim/