Op naar de Top

Ik heb deze week weer een mooi inzicht gekregen. Als ex topsporter ben ik altijd bezig geweest om steeds maar weer betere prestaties neer te zetten. Het idee erachter was medailles halen en erbij horen.

Elke dag was ik bezig sneller, sterker, technischer en slimmer te worden. Met andere woorden, ‘Op naar de Top‘.

Wat ik me niet realiseerde is dat deze manier van leven ook zorgt voor ten minste 2 andere zaken, namelijk:

  1. Afleiding
  2. Geluk

Met AFLEIDING bedoel ik dat er hoop gebeurtenissen langs je heen gaan. Naast sport had ik nog een beetje school maar dat was het dan wel. Mijn klasgenoten (pubers) konden zich die hele periode bezighouden met de vraag wie ze zijn, en wat ze willen. Dit kan leiden tot langdurig vervelende en onzekere gevoelens. Daar had ik dus geen last van. Maar ook thuis gebeurde er van alles waar ik maar weinig van mee kreeg. Een mooi voorbeeld hiervan is een kind dat huilt en waartegen je zegt, kijk daar loopt zwarte piet. Het kind stop zonder het door te hebben met huilen en kijk naar wat interessant is.

Als topsporter wil je maar 1 ding, beter worden of wel GROEI. Groei van spieren, conditie, mentale weerbaarheid, tactisch vermogen, technische vermogen en alle andere zaken die ervoor zorgen dat het totaal beter wordt. Deze constante groei zorgt voor GELUK. Mensen houden van groei, vraag jezelf maar eens af hoe jij je voelde toen je merkte dat je ergens beter in was geworden. Ook hier kan je de metafoor van het kind weer gebruiken. Een kind leert en groeit elke dag, geen wonder dat ze van nature blij zijn en vol energie zitten.

Als ik terug kijk op die periode realiseer ik me dat ik dat toen eigenlijk niet zo heb ervaren. Later merkte ik wel dat ik dit element in loondienst miste. Ik kon 12 uur per dag werken maar echte groei op welk vlak dan ook was er niet. Niet echt blij en dus tijd voor iets nieuws. Iets nieuws betekent bijna altijd weer groei. En zo ging het bij mij ook.

Het moraal van het verhaal is dus, als je jezelf niet gelukkig voelt MET, maar vooral ook ZONDER specifieke rede, vraag jezelf af of je nog GROEI ervaart in je leven.

En zo niet, zoek waarin je wilt groeien en ‘Op naar de Top!’