Rust in je hoofd

Je voelt je niet echt lekker en misschien zelfs wel een beetje ongelukkig. Wat is er nou aan de hand, vraag je jezelf af.

Ik kan me nog herrineren dat ik, als 14 jarige, op mijn fietsje zat, om 13 km in de regen naar school te rijden, en mezelf deze vraag stelde. Gaandeweg kwam ik tot de conclusie dat het misschien niet zo verwarrend was als ik in eerste instantie dacht, of beter gezegd voelde. Wat gaat er niet goed in mijn leven? Het belangrijkste op dat moment was mijn topsport carrière. Daarvoor moest ik altijd op een bepaald gewicht blijven om zo de meeste kans te maken om Nederlands kampioen te worden. Je kunt je misschien voorstellen dat het ongelofelijk moeilijk was voor een jongen in de groei. Ik trainde zo’n 12 uur per week en fietste dan ook nog een 140 km per week. Er waren veel periodes waarin ik amper at en 1 a 2 dagen voor de wedstrijden zelfs bijna niet te dronk. Daar zat vaak de grootste pijn.

Daarnaast zat ik op het VWO. Al in het 2de jaar kwam ik erachter dat ik niet de energie en tijd had om echt goede cijfers te halen. Dan maar de focus op overgaan naar de volgende klas, maar meer ook niet. Het gevolg was dat ik altijd rond de 6 hing met mijn cijfers en dat zorgde voor heel veel stress, want zitten blijven was voor mij geen optie. 

Dit waren voor mij de 2 grootste onruststokers naast alle kleinere zaken waar een doorsnee puber mee te maken heeft. Gelukkig werd ik wel elk jaar uitbetaald, ik ging altijd over naar de volgende klas en heb meerdere medailles op het Nederlands kampioenschap behaald. Hierdoor kreeg ik toch weer energie om de strijd aan te gaan.

Deze periode heeft me dus wel geleerd dat het fijn is om een doel te hebben. Het is een afleiding voor het ‘normale’ leven en het geeft je richting. Het zorgt voor RUST IN JE HOOFD. Een mooie metafoor voor afleiding vind ik altijd een jong huilend kind. Geef het een snoepje of vertel een verhaal en binnen 1 seconde stop het met huilen. Richt je op het positieve, richt je op groei en de ellende laat je automatisch achter je. Een mens kan zich namelijk nooit met 2 dingen tegelijk bezighouden in het koppie.

Als ik mensen om me heen zie die niet lekker in hun vel zitten dan vraag ik wel eens, wat is je doel in je leven? Zeker mensen in loondienst hebben daar meestal geen antwoord op. Ze doen hun werk en zorgen dat thuis alles blijft draaien. Het is ook 1 van de moeilijkste en belangrijkste vragen in iemands leven en het kost vaak veel geduld en moed om daar achter te komen.

Dus vraag jezelf af, waar doe ik het allemaal voor?

Een doel vinden, het liefst 1 met veel betekenis, is zo belangrijk en daarom voor mij ook Stap 2 uit mijn 3 stappenplan.