‘Succesvolle’ mensen?

De eerste vraag die je je zou moeten afvragen is, wat is ‘SUCCESVOL’? Ik denk dat het voor iedereen anders is. De ene denkt dat veel geld verdienen succesvol is maar een ander wil wereldkampioen worden, iemand anders wil voor zijn of haar ouders kunnen zorgen of de wereld redden door al het plastic uit de oceaan te halen.

Succes wordt vaak geassocieerd met geluk maar dat is zeker niet altijd het geval. Door soms heel erg te focussen op je succes kan je geen aandacht geven aan andere zaken zoals je familie, vrienden, etc. Dit kan je een schuldgevoel geven en dat maakt je dus een beetje ongelukkiger. Onderzoeken over SUCCES zeggen dat meer dan de helft van de Nederlanders zich succesvol vinden. Onderzoek over GELUK zeggen dat maar 20% van de Nederlanders zich heel gelukkig voelen. Hier zie je ook weer het verschil tussen SUCCES en GELUK. Dit komt oa doordat aan het woord SUCCES een lading hangt, een graadmeter. Een mens wordt aangeleerd zo succesvol mogelijk te worden, het zit verweven in onze maatschappij. Kijk maar naar ons school systeem, hoe hoger hoe ‘beter’ en hoe hoger de beloning (in geld dan).

Maar laten we er even vanuit gaan dat succesvol ook betekent dat je gelukkig bent, wat moet of kun je dan allemaal doen om succesvol te worden. In het plaatjes hierboven, wat ik op LinkedIn vond, staat een hele mooie samenvatting. Een mix van eigenschappen en acties die je zou moeten hebben of ontwikkelen. Mooi zou je misschien denken, dan ga ik dat nu allemaal oppakken en dan ligt succes aan mijn voeten.

Helaas is het niet zo makkelijk anders zou iedereen mega succesvol door het leven gaan en dat is jammergenoeg lang niet zo. Dat komt omdat een persoon elk van deze punten moet bestuderen, beleven, voelen, begrijpen, implementeren, bespreken, beschrijven en laten bezinken.

Als voorbeeld neem ik 1 van de items die heel makkelijk lijkt, ‘READ EVERYDAY’. Elke dag lezen, dat is makkelijk, je pakt een boek gaat lezen en klaar, toch? Maar er zit veel meer achter. Ik zou zeggen dat we het in 2 zaken kunnen opdelen. 1 is dat je gedwongen wordt na te denken over wat je wil lezen en tijd vrij te maken om te gaan lezen. Vrij praktische zaken maar hierachter zit een veel belangrijker gevolg. Door een boek te kiezen die je vanuit je gevoel hebt gekozen leer je waar je blijkbaar interesse voor hebt. Door daarover te gaan lezen ga je nieuwe dingen leren en ervaar je groei. Je wordt geïnspireerd en dat geeft je energie. Dat is punt 2 waaraan je misschien niet direct stilgestaan had maar dit punt brengt succes en geluk. En dan zijn er nog indirecte pluspunten. Stel dat je ervoor kiest om ‘s avonds te gaan lezen i.p.v. op je telefoon zitten of tv kijken. De kans is groot dat je beter gaat slapen en dat je beter tot rust komt. Hierdoor wordt je gezelliger, scherper, weerbaarder en ga zo maar door. Toch leuk wat een boekje lezen allemaal teweeg kan brengen.

Nog 1 voorbeeld, ‘COMPLIMENT’. Geef complimenten of complimentjes. Voor de meeste mensen makkelijk te doen maar zeg eens eerlijk, hoeveel geef jij er per dag. Hou het voor de grap is een dag bij. Het is niet dat we het niet willen doen maar we zijn er niet bewust mee bezig. Wat gebeurt er nou als je dit wel consequent gaat doen? Ze zal zien dat mensen je aardiger gaan vinden en dat ga je merken doordat mensen je gaan helpen, je krijgt zelf waarschijnlijk ook complimenten terug, je mag fouten maken, etc. Maar ook je eigen gevoel verandert, je zal merken dat je gaat genieten van de reacties van mensen na een compliment. Doordat je complimenten gaat geven leer je ook zien wat mensen goed doen, je focus gaat van ‘fout doen’ naar ‘GOED DOEN’. Hierdoor ga je ook steeds meer goede dingen zien en daarmee beïnvloed je jouw omgeving ook weer. Dit werkt dus nog behoorlijk door.

Ik zou zeggen, loop alle punten 1 voor 1 langs. Pak er bijvoorbeeld elke week 1 en probeer ze eigen te maken. Ik zal ook zeker nog terugkomen omdat hier zoveel PERSOONLIJKE GROEI in zit verborgen en dat is waar het allemaal om draait.

SUCCES is GROEI is GELUK!!!