Uit je hoofd in je lijf

Vanaf het moment dat we als kind geacht worden dingen te begrijpen worden we uit ons lichaam gerukt en in ons hoofd geplaatst. Voelen wordt vervangen door denken. Verdriet door relativeren. Blijdschap door likes. Angst door doorbreken. De gemiddelde mens luistert bijna niet meer naar zijn pure emoties maar naar de feedback die ze krijgen van sociaal geaccepteerd gedrag.

Als je mensen vraagt waar ze echt gelukkig van worden zijn er een hoop die dat eigenlijk niet weten. Dat is ook helemaal niet gek als je de hele dag in je hoofd zit en niet in je hart. De weg van je hoofd naar je hart kan heel lang zijn. Ik durf zelfs te zeggen dat veel mensen die weg kwijt zijn. Ze zitten verstrikt in ‘hun’ gelukscondities. Ik moet er goed en netjes uitzien, ik moet mijn vwo halen, ik moet promotie maken, ik moet een goede moeder zijn, ik moet originele cadeaus geven, ik moet mijn oma genoeg bezoeken, etc.,

Maar wat gebeurt er nou als je teveel in je hoofd leeft. Je energie niveau zakt, je voelt je niet echt happy, je gaat chocola eten, alcohol drinken, roken, boos worden, en als je op verschillende vlakken in je leven deze hoofdpijn ervaart resulteert het zelfs in een burn-out of chronische depressie.

Ik heb zelf een aantal jaar geleden een periode gehad dat ‘alles’ mis of moeilijk ging tot ik op een dag thuis kwam en letterlijk niet meer kon verstaan wat mijn vrouw tegen me zei. Totale kortsluiting. Ik moest gaan zitten en de emoties vanuit mijn hoofd in mijn lichaam voelen om ze zo te kunnen uiten en kwijt te kunnen raken. Als ik eraan terugdenk zie ik hoe bizar het eigenlijk was. Door altijd maar alles in mijn hoofd op te willen lossen werd ik een lopende tijdbom. Ik heb toen besloten dat het niet meer zo door kon gaan en heb een coach gezocht. Zij heeft me geholpen om de eerste stappen te zetten in een leven met minder stress ofwel minder angst.

Maar hoe kom je nu meer in je lichaam, je hart. Er zijn een heleboel methodes en iedereen moet op ontdekkingsreis om erachter te komen wat goed werkt voor hem of haar. Een mooie ervaring is, zoals ik in mijn vorige blog beschrijf, koud douche. Een hele concrete manier om binnen 1 seconde van je hoofd naar je lichaam te gaan. Hoe gestrest, verdrietig, boos, blij je ook bent, ga onder die ijskoude douch staan en je hele lichaam vertelt je, ‘ik ben er ook nog’, en ‘hou je met mij bezig’. Je lichaam eist je aandacht op en de spanning zal voor een aantal seconde van je denk brein af zijn. Het zal stoffen aanmaken die ervoor zorgen dat je weer in balans komt. Een prachtig mechanisme dat we allemaal cadeau hebben gekregen van moeder natuur.

Dus ga eens zoeken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld 30 min per dag 100% in je lijf je te gaan zitten. Ga sporten, tekenen, muziek maken, yoga doen, mediteren of concentreer je op je ademhaling. Zoek iets waarbij je met hart en ziel in je flow komt. Nog 1 tip, denk er niet teveel over na maar ga dingen doen 😉