Wie ben ik? Ontdek je diepere ik

De laatste maanden heb ik geen posts meer gedaan. Ik was namelijk hard bezig om de geheimen van het leven te vinden. Podcast luisteren, boeken lezen, video’s kijken en veel praten met verschillende mensen.
Wie ben ik‘ wordt in het algemeen gedefinieerd als ‘wat denk ik‘ en ‘wat doe ik‘. In mijn zoektocht ontdekte ik dat er andere suggesties bestaan. Je ‘diepere zelf‘. Deze staat los van je ego, van je cortex of invloeden van buitenaf.

Door middel van meditatie is het mogelijk om deze diepere laag te bereiken, te benaderen of omhoog te brengen. Bepaalde drugs zoals LSD maar ook de ayahuasca plant in combinatie met een ritueel zou iemand los kunnen maken van de buitenwereld en totaal naar binnen kunnen laten keren.
Er zijn ongelooflijk veel verhalen van life changing ervaringen van mensen die dit soort ervaringen hebben gehad. Misschien is dit ook te vergelijken met hypnose. Ook daar zijn genoeg gevallen bekent van mensen die bijvoorbeeld binnen 1 uur van hun fobieën afkomen die ze al tientallen jaren hebben.

Ik begin steeds meer te geloven dat mensen die alleen maar in de bovenlaag leven het per definitie moeilijk krijgen in het leven. We zijn een speelbal van alles wat de maatschappij eist. Gezond leven, goede baan, goede partner, goede ouder, mooie spullen, mooie vakantie’s, stemmen op de juiste partij,
Netflix serie’s kijken, naar de kerk gaan, boeken lezen, mensen helpen, samen zeuren over van alles en ga zo maar door. Zelfs bezig zijn met het zoeken naar geluk hoort er steeds meer bij. Als we het maar druk hebben, dan horen we erbij. We zitten gevangen, de hekken bestaan uit groepsdruk, social media, politiek, propaganda, reclame, ego, acceptatie, angst en de dood. Ik denk dat er maar een enkeling is die echt goed door heeft dat onze ‘diepere ik‘ maar weinig invloed heeft op onze dagelijkse gedachten en actie’s.

Je moet dit niet verwarren met ons ‘onbewuste‘ die volgens velen onderzoeken tussen de 90 en 98 procent van onze acties bepaald. Dat onbewuste wordt dus nog meer beïnvloed door alles wat ik hier eerder benoemde. Misschien zou je kunnen zeggen dat ons onbewuste juist de hekken om ons heen in stand houden of zelfs zijn. Ik vind het niet zo gek dat er steeds meer mensen een burn-out krijgen of instorten. Als zo’n groot percentage van hoe we denken en wat we doen van buitenaf komt en dus ons controleren dan komt er een soort kinderlijk gevoel naar boven van ‘ik wil het zelf bepalen’. Maar alles wat je zelf gaat bepalen is ook weer voor een groot gedeelte beïnvloed door hetzelfde systeem.

Om gek van te worden dus. Dan maar weer iets doen om even deze gedachten te ontwijken. Lekker borrelen met je vrienden of juist heel gezond een rondje gaan rennen en niet vergeten het resultaat te posten op Facebook en Instagram.

Het is lastig deze materie. Maar wat zou je dan moeten doen. Ik heb een paar tips.

  1. Ga mediteren (en/of onderzoek misschien zelfs hypnose of andere alternatieve methodes om je diepere zelf ‘vrij te laten’).
  2. Hou je veel meer bezig met jezelf (ipv de hele dag alles en iedereen veroordelen en bekritiseren).
  3. Onderzoek wat je hoogste of stevigste hekken zijn (alleen of met hulp van coaches, psychologen, psychiaters, etc.) en kijken welke je om kunt krijgen.

Met bovenstaande tips zal je je hele leven bezig blijven, maar ik weet zeker dat als je resultaat gaat ervaren je nooit meer wil stoppen. Misschien is dit wel de Zin van het leven, ontdekken wie je echt bent, los van alle programmering om je heen.